MOMENT 2. Projekt
LÄRMÅL
Kunskap och förståelse:
- visa kunskap om det valda teknikområdets vetenskapliga grund,
- visa kunskap om den valda uppgiftens tekniska och ingenjörsmässiga relevans samt om den beprövade erfarenheten inom teknikområdet,
- visa kännedom om aktuellt forsknings/utvecklingsarbete inom det valda teknikområdet.
Färdighet och förmåga:
- visa förmåga att självständigt och kreativt analysera och utvärdera tekniska lösningar,
- visa förmåga att planera och genomföra uppgifter inom givna ramar,
- visa förmåga att kritiskt och systematiskt använda kunskap samt att modellera, simulera, förutsäga och utvärdera skeenden med utgångspunkt i relevant information,
- visa förmåga att utforma och utvärdera tekniska lösningar med hänsyn till ekonomisk, social och ekologisk hållbar utveckling,
- visa förmåga att samarbeta med uppdragsgivare, handledare och övriga intressenter,
- visa förmåga att logiskt och systematiskt beskriva resultatet av ett genomfört projekt.
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
- visa förmåga att göra bedömningar med hänsyn till relevanta ingenjörsmässiga, samhälleliga och etiska aspekter,
- visa förmåga att identifiera behov av ytterligare kunskap.
I genomförandefasen bryts din genomtänkta projektplanering mot verklighetens kaos. Förmodligen kommer du att behöva modifiera din projektplan ett antal gånger under projektets gång. Glöm inte att förankra dina nya projektplaner hos handledarna.
Rapportering ska ju ske både skriftligt och muntligt och en viktig del är att jobba aktivt med det skriftliga parallellt med genomförandet. Räkna med åtminstone två eller tre veckor för att skriva.
Lämna på ett tidigt stadium utkast till slutrapporten till din institutionshandledare.
Här ska du åtminstone redovisa för fyra olika aktiviteter.
Rapportdisposition - Tänk igenom hur du ska utforma din rapport. Skriv kapitelrubriker och några meningar om vad de olika kapitlen ska innehålla. Diskutera med dina handledare och lämna in som rapportdispisition.
Preliminär rapport - Börja redan första dagen med att skriva på rapporten. Här kan du lämna in preliminära versioner av din rapport som back-up att ha i reserv om något händer med din egen version. Efter halva kurstiden lämnar du in en mer fullständig version av din slutrapport som du kan diskutera med din handledare på universitetet.
Kollegial granskning - Ca.två veckor innan kursen är slut är det dags att delta i kollegial granskning. Det innebär att du ska lämna in din rapport för granskning och får i uppdrag att granska två av dina kollegors rapporter. Läs igenom rapporterna och kommentera sådant du tycker bör förändras: Du ska skriva och lämna in (i respektive forum) en granskningsrapport (enligt given mall) för varje arbete du granskar.
Forum för kollegial granskning - Lägg upp ditt egna forum och bifoga din Rapport för granskning
Muntlig redovisining - Sista veckan av kursen är det dags att genomföra den muntliga presentationen av ditt examensarbete. Du anmäler dig till redovisning och presentationerna sker enligt schema som publiceras här.
När du är godkänd på de fyra aktiviterna är moment 2 i kursen avklarad. (Preliminär rapport, Skapa forum med rapport, gör 2 granskningar och muntlig redovisning)